Az Ön webshopja készen áll?

2022. május 28-tól az online értékesítést webshopokat érintő fontos változások lépnek életbe. Néhány pontban összefoglaljuk mikre érdemes odafigyelni aki webshopot üzemeltet.

1 – Telefonszám kötelező

A fogyasztót a vállalkozás székhelyének postai címéről, elektronikus levelezési címéről és mostantól a telefonszámáról is kötelezően tájékoztatni kell (fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet szerint). Ugyanakkor továbbiakban már nem kötelező a fax szám kiírása.

2 – ÁSZF – kellékszavatosság

Az Általános Szerződési Feltételekben ki kell térni a termékszavatosságra, kellékszavatosságra. A változás, hogy most már a digitális tartalmak és szolgáltatások esetében is ki kell térni.

3 – Fogalmi változások

Az eddigi használt “termék” fogalmat felváltja az “áru” fogalma, valamint új fogalomként megjelenik a digitális szolgáltatás. A jogalkotó új fogalomként vezeti be a kompatibilitás, interoperabilitás (a különböző infromatikai rendszerek együttműködésre való képessége), funkcionalitás fogalmát is melyekről a fogyasztót kötelező tájékoztatni vásárlás előtt.

4 – Értékelések és vélemények

A jövőben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak fog minősülni, ha valótlan fogyasztói értékeléseket , ajánlásokat teszünk közzé vagy éppen válogatunk a pozitív és a negatív értékelések között.

5 – Árváltozás jelölése, akciózás

Az egyik legfontosabb változás az, ahogyan a jövőben a termékek egységárát, szolgáltatások díjainak feltüntetését szabályozza a NFGM-SZMM együttes rendelet.

A jövőben ha akciót hirdetünk meg, az akció kezdete előtt 30 napig kötelező lesz a terméket egy áron tartani vagy ha a 30 napon belül volt ár változás, az akció mértékét kötelező lesz a legalacsonyabb árhoz viszonyítva kiszámolni és feltüntetni.

Ezáltal talán vége annak az olcsó kereskedői trükknek, amivel biztosan szembesültünk már sokan, hogy az eredetileg 1000 Ft-os terméket 1-2 napra 2000 Ft-ra árazás után 50%-os akciót hirdessenek nekünk.

Fontos, hogy a webshopokat terheli majd annak bizonyítása, hogy egy akció esetében a korábbi ár megállapítása jogszerű volt, ezt a hatóságoknak ártörténet bemutatásával vagy más hitelt érdemlő módon kell majd bizonyítani egy-egy vitás esetben.

Az ördög a részletekben rejlik és természetesen vannak kivételek (pl. gyorsan romló termékek), ezért érdemes a kormanyhivatal.hu által készített többoldalas tájékoztatót átolvasni, mely ezen a linken elérhető.


Érdemes jogásszal is egyeztetni, amennyiben nem boldogulna a jogi útvesztőben, de ha bármilyen kérdés felmerülne nyugodtan kereshet minket is!