Üdvözletünket küldjük Keneséről! Az idő jó, a szállás tűrhető. Puszi mindenkinek. Anya, Apa és a gyerekek.

Néhány napja, egy rokonomnál segédkeztem a régi lim-lom és fölös holmik szanálásában, amikor is azon kaptam magam, hogy egy jó ideje, a földön ülve egyedül, a több tíz év alatt összegyűlt képeslap gyűjteményt szemezgetem lázasan.

Volt ott minden. Pihés, sárga kiscsibe, barka ág és hímestojás húsvétra. Gúlába kötött kardvirág a névnapi kívánságok mellé. Számtalan variációban lefotózott gyertyás, fenyőágas csendélet pedig “Kellemes Karácsonyi Ünnepeket” kíván nekünk.

Elektronikus képeslapok – papírmentes világunk

Igazából két dolgon gondolkodtam el miközben a múlt képeslapjait nézegettem.

Az egyik a képeslap KÜLDÉSI szokásaink változása. Ezt nem célom most túl komolyan megvizsgálni, mióta emailen intézzük lassan a céges és magánéletünk összes ügyes bajos dolgát, szinte teljesen kizártuk életünkből a jó öreg papírt, bélyeget és postahivatalt, így az időszakos üzeneteinket is elektronikus képeslap. Személy szerint nagy híve vagyok az irodai papírmentességnek és mivel legendásan ki nem állhatom a sorban állást így szívesen lemondok a klasszikus képeslap feladásról. (Mi már a Workmanager CRM marketing modulját használjuk képeslapjaink egyszerű, gyors kiküldésére, számláinkat pedig elektronikusan készítjük és email-en továbbítjuk ;))

A másik gondolat valójában egy az előzőekből származtatható kérdés: egy elektronikus képeslap értéke összehasonlítható azzal amit annak idején a postás hozott házhoz és akár napokat-heteket utazott egy távoli rokontól hozzánk?

Be kell valljam töredelmesen (magamnak is aki pedig elkötelezettje vagyok az online tartalmak előállításának), ott azt a rengeteg jókívánságot, nyaralásról küldött kedves lapokat olvasgatva, szörnyű sekélyesnek tűnik a napjainkban email postafiókunkban megforduló instant maszlag. Próbáltam felidézni az elmúlt évet, éveket, hány emlékezetes elektronikus képeslapot vagyok képes felidézni… a szám nem túl nagy (várom az üdítő ellen-példákat a kommentekbe!).

Könnyen jön – könnyen megy. A “tucat maszlag” hiba

Kapjuk a jó esetben szép természetfotókat a kevésbé szép felirattal, romantikus csendéletet kisgyerekkel a fenyőfa mellett, hóembert a ház előtt vagy éppen tőlünk idegen angolszász tradíciók szerint a kéményből előbújó, kiakasztott zoknikat teletömő mikulásos idillt. Elfelejtjük az egyik legfontosabb dolgot ami azokat a régi, mai szemmel megmosolyogtató képeket igazán érdekessé tette: a SZEMÉLYES ÜZENET.

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy egy elektronikus képeslapnak ma már sokkal ötletesebbnek kell lenni és kötelező egyediséget sugározni, mivel nincs más eszköz a kezünkben!
Szinte kivétel nélkül igaz a mostani elektronikus képeslapokra, hogy nincs személyes mondanivaló, a küldőre jellemző megjelenésről nem is beszélve.

Nem saját magunk farigcsálta karácsonyi versikére gondolok “üzenet” gyanánt. Sokkal inkább a törődéssel kiválasztott téma, a gondosan megterveztetett grafika, a talán még egy erre az alkalomra egyedileg fotózott kép teheti olyan értékessé üzenetünket, mint anno a postán, kölcsön tollal odafirkantott saját kézírásunk. “Üdvözletünket küldjük Keneséről! Az idő jó, a szállás tűrhető. Puszi mindenkinek. Anya, Apa és a gyerekek.”

A megoldás tehát nem mindig egyszerű.

Időzítés

A végére még egy jó tanács. Ha szakemberre bízod az elektronikus képeslap kreatív tervezést, ne próbáld meg az utolsó pillanatban kicsikarni belőle az egyedi megjelenésű, mindennél ötletesebb újévi, karácsonyi, húsvéti stb köszöntő tervét. Egy kreatív cég életében ezek a kiemelt időszakok igen csúcsra járatott időszakok. Ha utolsó előtti napokban esel be a kéréssel, jó esetben van ideje azonnal nekiállni a nem kis időt igénylő tervezésnek, így még elkészülhet egy izgalmas anyag, rosszabb esetben megcsinálja a legelső kimondott ötletedet, csak hogy időre elkészüljön 🙂